Széchenyi 2020

A Projekt

A projekt tartalmának bemutatása

Zalaegerszeg város rendezvényei két nagy csoportra oszthatók. Az egyik a magánkezdeményezésből, elsősorban vállalkozói alapon létrehozott, profitorientált események.

A másik a város saját rendezvényei, amik alapvetően a helyi identitáserősítés színterei, és a település tradícióinak, kulturális, valamint turisztikai kínálatának erősítését szolgálják.

A második csoportban lévő rendezvények elmúlt évekbeli tapasztalatait figyelembe véve született meg a LÁTVÁNYOS EGERSZEG/VISUALZEG fesztiválprojekt.

Ahogyan minden településen, Zalaegerszegen is meghatározó részei a rendezvények, fesztiválok a közösségi élet alakulásának/alakításának akár kis közösségekre gondolunk, akár az egész várost megmozgató rendezvényekről van szó.

A Látványos Egerszeg fesztiválprojekt egyfajta elegye a fenti rendezvényfajtáknak, hiszen különböző korosztályokat, különböző létszámú csoportokat, közösségeket, illetve az egyént szólítja meg az egyes programelemekkel, így szinte az egész város lakossága érdekelt a rendezvénysorozatban.

Épít a már meglévő kulturális és környezeti értékekre. Nap, mint nap elsétálunk mellettük, de már annyira a napi rutinunk részévé váltak, hogy észre sem vesszük őket. Fókuszba helyezi ezeket, melyek így attrakcióvá válnak, elősegítik az identitáserősítést, a közösségépítést, és komoly marketinglehetőség rejlik bennük. Mégsem sérülnek, hiszen „csak” szem elé kerülnek: felhívják magukra, és környezetükre a figyelmet.

A hangsúly ezen értékek megóvásán és akár újra-fogalmazásán van.

A rendezvénysorozat a különböző művészeti ágak találkozását is jelenti: FESZTIVÁL-színház-zene-tánc-képzőművészet-vizuális művészet-street art.

Fontos, hogy a programok ingyenesek, és mivel közvetlen lakókörnyezetünkről van szó, mindenki számára elérhetőek, így elősegítve a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők számára a művészet integrálását a mindennapi életbe.

A projekt időről-időre kiviszi a fókuszt a városközpontból, mégis helyben marad. Csökkenti a turizmus koncentráltságát, bevonva a város turisztikai vérkeringésébe az egyes városrészeket is.

Innovatív technikával hívja fel a figyelmet Zalaegerszeg értékeire. Szó szerint is új megvilágításba helyezi meglévő értékeinket. Odavonzza a tekintetet, és magát az embert is, aki így közelebbről megismerheti az adott helyen lévő értékeket, az ott folyó munkát, programokat.